O historii i kulturze Hiszpanii w Warszawie

O historii i kulturze Hiszpanii w Warszawie

W dniach 8-14 maja 2022 roku studenci I roku studiów II stopnia na kierunku komunikacja europejska w ramach Projektu POWER „Uniwersytet Jutra” (zintegrowany program rozwoju Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu POWR.03.05.00-IP.08-00-PZ3/17) przebywali w Warszawie, gdzie w trakcie zajęć „Przybliżenia” i pod czujnym okiem prof. UAM dr hab. Filipa Kubiaczyka poznawali wybrane elementy historii i kultury Hiszpanii. W ramach wyjazdu odbyły się wizyty w takich miejscach jak Instytut Cervantesa (którego funkcjonowanie i strukturę przybliżył studentom jego dyrektor, poeta, nowelista i tłumacz Abel Murcia Soriano) oraz Wydział Artes Liberales Uniwersytetu Warszawskiego (tutaj prelegentami byli prof. UW dr hab. Jan Stanisław Ciechanowski, który opowiedział o czarnej legendzie obozu internowania w Miranda de Ebro oraz prof. UW dr hab. Cristina González Caizán, która w wygłoszonym w języku hiszpańskim wykładzie przedstawiła udział żołnierzy polskich w armii Napoleona w walkach na terenie Hiszpanii w XIX wieku). W ramach zajęć praktycznych z prof. UAM dr. hab. Filipem Kubiaczykiem wysłuchaliśmy wykładu o walkach byków w Hiszpanii i wzięliśmy udział w debacie oksfordzkiej, broniąc lub zaprzeczając tezie, iż corrida de toros to barbarzyństwo i powinna zostać zakazana w całej Hiszpanii. Z kolei podczas zajęć poświęconych Katalonii przygotowaliśmy m.in. analizę SWOT dotyczącą potencjalnej niepodległości Katalonii. Przebywając w Instytucie Cervantesa, mieliśmy również okazję zwiedzić wystawę pt. „Goya fizjonomista. Język twarzy w twórczości graficznej Goi”. W tematykę samej wystawy wprowadził nas osobiście dyrektor tej instytucji, który przedstawił nam postać wybitnego hiszpańskiego malarza, grafika i rysownika Francisco Goi (1746–1828). Nie zabrakło również czasu na opowieść o hiszpańskiej kuchni, której punktem kulminacyjnym była wizyta w Sol y Sombra Tapas Bar, gdzie m.in. mogliśmy przekonać się jak smakują takie specjały hiszpańskiej kuchni jak: tortilla de patatas, patatas bravas, jamón serrano, queso manchego czy crema catalana. Wychodząc naprzeciw zasadzie, że podróże kształcą wielostronnie, zdecydowaliśmy się również na wizytę w Centrum Nauki Kopernik. Możemy (za)powiedzieć jedno: nie jest to nasza ostatnia przygoda z kulturą hiszpańską!

Mateusz Eder

   

Fot. Anna Kulza