Studenci IKE UAM poznali smaki hiszpańskiej kuchni!

Studenci IKE UAM poznali smaki hiszpańskiej kuchni!

Studenci pierwszego roku studiów drugiego stopnia komunikacji europejskiej w Instytucie Kultury Europejskiej UAM, 22 czerwca 2023 roku, w ramach zajęć praktycznych „Przybliżenia”, wraz z prof. UAM Filipem Kubiaczykiem, prowadzącym te zajęcia, udali się do hiszpańskiego baru „Pika Pika”, który ma swoją siedzibę w Poznaniu.

Celem „Przybliżeń” było zapoznanie studentów z historią i kulturą Hiszpanii. W trakcie zajęć, które miały charakter praktyczny, studenci między innymi wzięli udział w debatach oksfordzkich dotyczących walk byków w Hiszpanii i secesjonizmu katalońskiego, poznali specyfikę takich regionów jak Katalonia, Kraj Basków i Andaluzja, przygotowali wystąpienia multimedialne na wybrany przez siebie temat i wzięli udział w warsztatach kulinarnych. W czasie pobytu w barze „Pika Pika”, oprócz wystąpień i dyskusji, studenci mogli poznać smak wybranych potraw hiszpańskiej kuchni, takich jak patatas bravas, tortilla de patatas, jamón serrano, queso manchego czy pa amb tomàquet.

 

Fot. Maciej Fabiszak